Lepäävä silta

Lepäävä silta

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kirjailijan kanonisointi

Eilen  televisiossa  keskusteltiin jälleen Suomen  valtion taloudellisesta tilasta. Siitä on keskusteltu  viimeiset 4 vuotta  hyvin  intensiivisesti, eikä asiassa ole päästy alkua pidemmälle. Eilen keskusteluun oli kuitenkin  lisätty uusi mauste.

Menestystä saavuttanut  kirjailija Jari Tervo oli kanonisoitu ja kutsuttu pelastamaa maa ja kansa kurimukselta. Hänen mukaan ottamisensa perusfunktio lienee ollut se, että näin meillekin saataisi  muodostettua sellainen Gunter Grass / Henning Mankell  sekoitus, joka älyllisyydellään, taitavuudellaan ja  Väinö Linnaa vain vienosti kopioiden kirjoittaisi ulos tästä meidän kurimuksestamme.

Toinen vaihtoehto on sitten se, että poliittisesta keskustelusta halutaan tehdä Uutisvuotoa -matkivaa viihdettä ja älämölöä.

Pari kertaa kirjailija Tervon suupielet rypistyivät sihen malliin, että  nyt sieltä tulee ulos oikein mehevä sammakko. Kirjailijan kunniaksi on kuitenkin sanottava se, että  hän pystyi yllättävän hyvin hillitsemään itsensä. Jopa niin hyvin, että hänen ei sopinut tehdä  muistiinpanoja keskustelun aikana samaan malliin kuin hän tekee leipätyössään Uutisvuoto- ohjelmassa. Minä epäilen, että hän kirjoittaa kaikki  kanssakisailijoiden  lausumat  lausahdukset  muistiin ja käyttää niitä tulevissä kirjoissaan. Kuten hyvin tiedetään, jokainen kirjailija on luomistyössään  kuin kaikki ruokainen sika, joka  häikäilemättä syö ja käyttää ympärillään olevaa hyväkseen, kun  kirjoittaa  luovaa tekstiään.

Tämä politiikan viihteellistäminen  on vähän vaikea ja vaarallinen tie. Ehkä parempi on luottaa siihen, että Tervo on uusi valtakunnan henkinen pelastaja, jonka älykkäillä ja oivaltavilla  sanoilla on  meihin  kansalaisiin rauhoittava vaikutus ja  valtaapitäviin käänteinen.

Näin vaalien alla olisi kuitenkin suotavaa se, että  Uutisvuodossa  esiintyvien  politikkojen ja  poliittisissa keskusteluohjelmissa esiintyvien  uutisvuotolaisten roolit eivät kovin  sotkeutuisi. Tavallinen kansa menee semmoisesta  häkellyksiin ja saattaa vaaleissa  äänestää jälleen koomikot eduskuntaan

2 kommenttia:

 1. JR

  MTV3:n vaalipaneelimeininkiä katsellessa tuli mieleen että puoluejohtajat pitäisi eristää laatikkoihin Riitta Väisäsen Kymppitonnin kanakoppimallin mukaan. Katkaista mikrofoniyhteys ja vain omalla vuorollaan saisi puheenvuoron.
  Pahvilappuihin voisi kirjoitella kyllä mielipiteitään ja väläytellä väläytyksiään kopin ikkunasta.

  Mitä taas Tervoon ja Stilleriin tulee: pysykööt omissa showissaan. [souvi]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea. Maikkarilal ainakin taitaa olla valmiiksi copyright tuohon kymmpitonniin .

   Samaa mieltä myös siitä viihdemaakarien käyttämisestä vakavan asian pohdintaan. Kansantalouden analysointi ei välttämättä kaipaa fiktiota. Enemmänkin realismia.

   Saattaa tietenkin olla niin, että realismia tajuaa vain ihminen, joka on käsitellyt sitä fiktion avulla. Silloin Ruben Stiller olisi upea puolustusministeri ja Jari Tervo hieno sisäministeri

   Poista