Lepäävä silta

Lepäävä silta

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Kadonneet jääkärit

Oletteko koskaan miettineet  sitä, mihin  sata vuotta sitten katosi  600 jääkäriä ?

Minä olen  miettinyt asiaa ja yrittänyt siitä asiasta  keskustellakin, mutta  kukaan ei oikein  halua asiasta kanssani keskustella ja sitä asiaa pohtia.

Jääkärikoulutuksen Saksassa aloitti kaikkiaan  1895 jääkäriä. Sisällissotaamme  heistä osallistui 1261. Sanotaan, että  nuo 600 jääkäriä olisivat olleet valmiit taistelemaan venäläisiä vastaan, mutta eivät omia maanmiehiään. Sanotaan myös, että nuo 600 jäivät Saksaan. Suomeen tulleistakin osa  oli aika radikaaleja. Jotkut yrittivät  jopa  pommiattentaattia Seinäjoen asemalla Mannerheimia vastaan.

Olisi mielenkiintoista, jos joku kirjailija  tarttuisi  aiheeseen ja kirjoittaisi puolifiktiivisen romaanin niistä 600 miehestä. Antti  Tuuri olisi sovelias mies toimeen, mutta onko hän asiasta kiinnostunut ?  Olisi kumminkin hyvä, jos  joku Tammisunnuntai  muisteltaisi niitäkin, jotka  eivät kotiin 1918 tulleet.

3 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Älä Hikka syyntakeetonta yllytä. Voin jopa innostua. Aihe minua kiehtoo suunnattomasti.

   Lähinnä kumminkin olen ajatellut, että ne 600 jäivät " pörräämään" saksalaisen pilsin voimalla ja mannermaisia tuulahduksia aistimaan.

   Ajat Saksassa vuonna 1918 eivät kuitenkaan kovin vakaita olleet. Marraskuussa 1918 Saksa oli jo selkä seinää vastaan ja antautui. Kiinnostavaa olisi siis se kevätkesä syksy 1918. Mitä tekivät jääkärit Nieminen, Mäkinen ja Tuominen Saksassa / Keski-Euroopassa ? Koska he tulivat takaisin Suomeen ? Millainen oli " jääkäreillä " vastaanotto silloin ?


   Poista
  2. Vielä HikkaJ

   Raaputin vähän pintaa. Asiasta löytyy kirjallisuuttakin. Illalla käsissäni on ensimmäinen lähdeteos operaatioon

   Apropo... sen jo voin paljastaa, että noista 600 kadoksista olleesta noin 200 oli jolalkin työleirillä siellä saksassa, kun niitä epäiltiin vähän demokraattisiksi voimiksi...

   Löytyy siis mielenkiintoisia alakohtia tuosta ongelmakentästä

   Poista