Lepäävä silta

Lepäävä silta

perjantai 2. lokakuuta 2015

MausteetValittavat yleisesti, että Suomessa ei käytetä mausteita  ja siksi ruoka on syötäväksi kelpaamatonta. Paskapuhetta sanon minä...

Kuvassa on  tänään valmistunut Belgialainen Amber Ale. Siinä tuoksuu kaneli, kiivi ja  persikka. Mausta voi  löytää helposti  Omenan, luumun ja  kanelin.

Tuote on aito suomalainen ja  kirjoittajan pesuhuoneessa  mäskätty. Käyminen on tapahtunut supisuomalaisessa saunassa. Pullotus  pesuhuoneessa. Jälkikypsytys on tehty  varastossa ja viilentäminen ennen tarjoilua omakotitalon  sokkelin vieressä. Nyt nimittäin on sopivasti  belgialaisen  tarjoilulämpötila  tuolla ulkona.

Irakilaisista oluista  minulla ei ole  oikein käsitystä, mutta en minä niitä ryhdy  arvostelemaan. Oluen himossani saattaisin hyvin semmoisen hörpätä. Kokoelmissa on etikettejä ja  alustoja  noin 3000 erillaista. Siihen  mahtuu makuja ja mauttomuuksia.

Äitini kertoi pakolaiseväistä  tässä taannoin, kun haastattelin  häntä . Hän sanoi lämmöllä muistavansa sitä isäntää Siikaisissa,  jonka tuvassa  iso lauma minun sukuani oli  asustanut  sotaa paossa.

Isäntä oli  ampunut hirven salaa, koska ruokaa oli niukalti talossa ja syöjiä oli  kymmenen ylimääräistä. Äitini oli  laitettu  viemään hirven  herkkupalaa kirkonkylään. Äitini sanoi  vieneensä  nimismiehelle  kielen

En kysynyt mausteista. Äitini ei niistä minulle mitään puhunut


ps.

Korjaus edelliseen. Kieli oli viety  apteekkarille, ei nimismiehelle. NImismies kyllä oli päässyyt kieltä syömään

6 kommenttia:

 1. Vautsi, mikä väri!
  Hieno muisto äidilläsi,. Muista haastatella häntä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi kertaa hän lähti pakoon sotaan. Toisella kertaa toi 13 vuotiaana 8 lehmää Kuolemajärveltä yksin Lappeenrantaan.

   Kovasti paljon ei hän halua muistella.

   Ja ruokatottumukset meni meillä niin, että äitini keräsi metsästä sienet ja pakotti isän ja meidät lapset niitä syömään ja niihin oppimaan. Viisas nainen. Sanoi, että jos et opi syömään sieniä, sinusta ei tule koskaan herraa.

   No, opin, mutta herrasta en tiedä....

   Poista
 2. Myös sauna/pesuhuonevalmistamossa tehdyn panimotuotteen väri on sangen kutsuva ja hieno.
  Minä lupasin mennä ensi keskiviikkoaamuna muutamaksi tunniksi pitämään ulkomaan alle kouluikäisille lapsille jotain laululeikkipiiriä. Aikuisille on kielikoulutusta, ja kouluikäiset ovat kuulemma koulussa.
  En ole kuullut tuolla olleen moitintaa ruuasta - ehkäpä he tekevät sapuskansa itse.

  Saattaa kyllä hyvinkin olla, että pakolaisena olo on tänä päivänä ruuan ja viestinnän puolesta toista kuin vuosina 1930-1945. Sen verran on saatu tällä väliin aikaan kaikenlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytär ja vävy ovat kovasti auttamassa koko viikonlopun sijoituskeskuksissa. Se kuuluu heidän töihinsä.

   Ja hyvä niin. Autettava on.

   Mutta jossain vaiheessa myös kotoutettava. MInä ottaisin heti mielelläni näitä tulijoita 10 omalle kurssilleni opiskelijoiksi. Ei ne voi olla pahempia kuin nämä vitunhokijat.

   Poista
  2. Ilmaisu "Länsimaiden islamisaatio" käsittänee sitä massiivisten väestömuuttojen prosessia, jonka poliittiseksi alkutekijäksi ymmärrämme nykyään satojatuhansia uhreja vaatinutta tapahtumaketjua nimeltään "Arabikevät"

   Tarkoitan jo meneillään olevaa, ja jo jonkin aikaan jatkunutta prosessia, jossa Euroopaan on jo muodostunut merkittävä ja paikallisesti jopa enemmistöjä muodostava islaminuskoinen väestö, joka tulee arvioiden mukaan kasvamaan nykyisestä n. 6%:sta liki kaksinkertaiseksi vuoteen 2030 mennessä.

   Siinä vaiheessa hyvin monien Euroopan alueiden kulttuuri ja väestö on peruuttamattomasti muuttunut islamilaiseksi.

   Ja kun katsomme mitä islamilainen kulttuuri on saanut aikaan niissä maissa jossa se on vallitseva tänä päivänä, emme voi hyvällä omallatunnolla pitää kehitystä toivottavana.

   Islamilaisista maista tulleet eivät ole tutkimusten mukaan eurooppalaistuneet tai maallistuneet vielä kolmannessakaan sukupolvessa, päin vastoin. Eli he todellakin elävät täällä oman kulttuurinsa mukaisesti, eivät länsimaisen.

   Arabikevät ei ole todellakaan ole ollut mikään islamilaisten maiden eurooppalaistumisen prosessi missään niistä maista jotka sen pyörteisiin joutuivat. Päinvastoin.

   Ihmettelen jos joku kykenee näkemään ko. tapahtumat minään demokratian riemumarssina muussa mielessä kuin siinä, että islamistit nousevat valtaan nimenomaan demoraattisissa vaaleissa.

   Poista
  3. MInusta taas kaikkien uskontojen edustajat ovat aikalailla maallistuneita nykyään, myös Euroopan muslimit. Onhan niitä joitain radikaaleja, mutta ei kannata yleistää.

   Käyn vähän auttelemassa tuossa meidän hätämajoituksessa. Ensin siellä oli pääasiassa miehiä, nyt on lapsiperheitä ja naisia lapsineen ilman isää Irakista ja Afganistanista tulleita. Kaikki ovat ihan samanlaisia kuin mekin. Naiset pukeutuvat samalla tavalla housuihin ja hameisiin, joku huivintapainen on päässä, mutta ei kaikilla.

   Tuo anonyymikirjoittajan kommentti tuntuu hyvin liioitellulta pelolta. Tänä aamuna eräs amerikkalaisproffa kertoi radiossa, miten monikuttuurisuus heillä on sujunut ja että se, minkä se tekee on ihmiskuvan muuttuminen. Tätähän me tarvitaan!

   Irakilaispojissa ainakin oli oikeaa asennetta. Kun vapaaehtoistyöntekijä, eräs vanha mies, pyysi teinipoikia harjaamaan ja moppaamaan ruokasalin, niin he tekivät sen huolella, eivät edes lopettaneet ennen kuin todettiin, että hyvä on. Sitten he ojensivat työvälineet kumartaen tälle miehelle. Lapset kasvatetaan kunnioittamaan vanhoja ihmisiä. Meillähän pilkataan vanhuksia, jotka hidastuttavat vauhtia esim. kauppojen kassoilla.
   Vein pikkutytöille suklaata. He eivät pelkästään kiittäneet vaan nousivat pöydästä niiaamaan hymyillen aj silmiin katsoen.
   Kyllä me näistä hyviä suomalaisia saisimme kun vaan osaisimme kotouttaa ja löytää heille töitä.
   Kotkassa turvapaikanhakijat, lääkäri ja joitain hoitajia, on jo menneet vapaaehtoisina pitämään toimintatuokioita hoivakotiin. Hieno homma ja näyttö siitä, että heisä on potentiaalia.


   Poista