Punaisen Ristin rouvat keräsivät marketin eteisessä rahaa. Ajattelin, että se liittyy jotenkin pakolaisiin ja maailman tilanteeseen. Annoin sen, mitä sopivaksi katsoin. Raha tallentui punaiseen lippaaseen.
Myöhemmin sitten tajusin, että on NÄLKÄPÄIVÄ , ja että se keräys liittyi siihen. No, ei se olisi minun osallistumiseeni mitenkään vaikuttanut. Olisin kumminkin ehkä säädellyt määrää japohtinut sitä.
Sopiva almu.
Siinäpä pohdinnan aihe. Meille, jotka nuoruudessamme opimme antamaan kirkon kolehtiin, asia on tavallaan tuttu. Kun kuulutettiin, että uhrilahja menee Dinguintian leprakodin peruskorjausrahastoon, annettiin pennejä ja kymmenpennisiä ja markkoja, niin että niistä sovelias humpsaus syntyi kun ne kolehtihaaviin pudotti.
Jos taas kuulutettiin, että kolehtia kerätään oman seurakunnan vähävaraisten jouluiloa kartuttamaan, oli soveliasta katsoa viidenmarkan seteli pion pohjaan. Lompakkoa ei näkyvästi kaivettu esille kirkossa. Sitä pidettiin moukkamaisena tekona.
Minä siis annoin soveliaan määrän Punaiselle Ristille. Sotaveteraaneille olen antanut enemmän, muille taas vähemmän. UNICEF on saanut kaikki vanhat käyttökelpoiset vaatteet. Erityisen kiinnostavaa olisi tietää esim. se, miten UNICEF on pystynyt hyödyntämään avustustyössään sen myrkynvihreän ylioppilaspukuni, jonka vaimo " auttamisen innossa" aikoinaan vaatehuoneesta lupaa kysymättä vei. Saattoi olla, että sen almun filosofinen konteksti on vähän hatara.
Erään nälkäpäivän muistan erittäin hyvin. Selkämerellä sattui silloin paha veneilyonnettomuus, jossa tuttu mies ja monta hänen hastaan hukkui. Sellaisessa tilanteessa auttaminen on vaikeaa, voisi sanoa, että usein melkein mahdotonta.
Asioin eilen töistä tullessa kahdessa liikkeessä, kummankin portailla oli henkilö lippaan kanssa.
VastaaPoistaLaitoin minä siihen. Kolehdinkeruuta säestän 4-6 kertaa kuukaudessa, mutta muistan yhden ainoan kerran kolehdinkerääjän käyneen soittopöydän luona, ja tämä tapahtui vuonna 1996.
Pitäisiköhän se raha laittaa siihen penkin reunalle? Toisaalta ohje on se, että älköön vasen kätesi tietäkö, mitä oikea tekee. Ja ihmisetkin saattaisivat katsoa, että paljonko se lukkari tällä kertaa.
Mutta keräyksiä pitää olla, kun epäkohdat eivät maailmasta lopu. Kansan karttuisa käsi auttaa, tosin epäsuorasti.
Niin, annoin eilen kummallekin. Toiselle kolikon, toiselle setelin.