Lepäävä silta

Lepäävä silta

torstai 21. toukokuuta 2015

Seventeen and I mean ..........

Hallitus on pääsemässä  asioiden ytimeen. Tässä on hämmästyttävä skenario, joka  toteutuessaan saisi aikaan hauskaa ja hupia ja  riemua.

Niille maallikoille, jolla ei ole ensikäden tietoa ammattikoulutuksen  nykytilanteesta, voin  valaista asiaa hieman. Tänä kesänä  ammattikoulutuksen opetussuunnitelmat uusitaan. Tulemme  tarjoamaan syksyllä riemullisen paljon  upeita ATTO - aineita, yhteisiä aineita ja ammatillisia aineita, mikäli aikaa jää.

Hallituksen kaavailut epäilemättä tarkoittavat sitä, että suuri osa ammattillisesta  aineksesta  karsitaan pois ja  peruskoulun jälkeen opetamme  näille  veijareille filosofiaa, etiikkaa, vieraiden kulttuurien  tuntemusta ja kestävän kehitykset   periaatteita, unohtamatta  taide ja ympäristökasvatusta. Etiikan kurssi minulla on jo  valmiina, kesällä on työstettävä vieraiden kulttuurien  tuntemuksen - kurssi.

Tämä uutinen toteutuessaan  aiheuttaisi  suuren mullistuksen  suomalaisen  työntekemiseen. Joutuisimme edelleen haalimaan Baltiasta ja  Etelä-Euroopasta työväkeä  talouselämämme tarpeisiin.  Etiikkaa ei ehkä ole  niin kovasti opetettu Ukrainassa, Albaniassa taikka Somaliassa. Työntekoa ja ahkeruutta sekä tyytyväisyyttä varmasti riittää sitäkin enemmän.

Eläkkeelle 3 vuotta. Saa nähdä, millaisillä savuavilla raunioilta sitä meikäläinen  hevoskärryillä taikka sivuvaunu- moottoripyörällä  eläkepäiville kärrätään. Ehkä viisas lähtisi sovulla jo aikaisemmin.

Toisaalta, kolmen vuoden  sijaan näiden  opettaminen vain kahden vuoden ajan on kyllä  houkuttelevaa. Syytä olisi kumminkin aloittaa ne opinnot  vasta 17 vuotiaana. Muuten käy niin, että ammattiin valmistuu nuoria, joilla ei ole  täysi-ikäisyyttä  eikä muitakaan sen  ajan mukanaan tuomia  hyviä puolia. Alaikäisten  sähköasentajien  palkkaaminen  ei kiinnosta  montaakaan  työnantajaa. Eikä kuorma-autonkuljettaja ja tarjoilija ole juuri sen paremmassa tilanteessa, jos  elämä on vaiheessa  sweet   seventeen.

3 kommenttia:

 1. Selvää puhetta! Ja entäs opettajat? Aika paljon tulee työttömiä sieltä. Pitäisikö heidän lähteä kilpailemaan kasvattiensa ja ukrainalaisten kanssa pätkätöistä?

  VastaaPoista
 2. Vastaan suoraan..... ilmeisesti pitäisi. Onneksi tästä hölmöydestä minä saatan selvitä kuivin jaloin. Sääliksi käy koulutusjärjestelmää. Toinen aste on ongelmakenttä, jossa tasapainoilu on jokapäiväistä ja jatkuvaa. Erityisoppilaat jäävät jo nyt vähälle huomiolle. Heidät on integroitu perusopetuksen yhteyteen ja maksamalla puolitoistakertaisen korvauksen koulutuksenjärjestäjälle , valtiovalta pesee kätensä tästä kaikesta.

  Peruskoulun seulottu jakojäännös kiusaa sitten minkä ehtii näitä erityisopiskelijoita. '

  Ammatillinen koulutus toimii jo nyt noin 60 % hyötysuhteella. Jos koulutusaikaa lyhenentään, hyötysuhde putoaa alle puoleen. Koulutussäästöt maksetaan sitten jotain muuta kautta. maksetaan kuitenkin ja se hinta voi olla jo sitten kalliimpi.

  VastaaPoista
 3. Jr
  tuossa sulle e.vaunut: hyppää kyytiin!
  = http://kariav-annat.blogspot.fi/2015/05/keraamiset-kulkuneuvot.html

  VastaaPoista