Sunnuntain ratoksi väläytämme lukijoille hallituksen ministerilistaakin suuremman salaisuuden. Tänään tarjoilemme triviaalitietoa kulinarismin saralta.
Kuten hyvin tiedetään, Ranska on maa, jossa on vähitään 365 erilaista juusto-lajia ja Jura-vuoristossa vielä varmasti toinen mokoma lisää. Kaikki ranskalaiset juustot tuoksuvat voimakkaasti ja moni niistä ei tahdo edes pysyä paketissa. Ranskalaisen vaihto-opiskelijan Suomeen tilaamat juustot säännönmukaisesti läpivalaistaan, koiratutkitaan ja lopulta kääritään sellofaniin, sillä muutoin samassa postiautossa oleva muu posti saa voimakkaan hajutartunnan. Lyhyesti sanottuna, Ranska tarjoa meille uskomattoman hienoja juustoja. Punakuorinen Edam on leikillisesti sanottuna aika kesyä tavaraa näitten rinnalla.
Ranskassa monet pehmeät juustot kääritään pyöreään rasiaan. Ja kun täydellisyyteen kerran tähdätään, sen rasian osat ovat luonnosta. Kuvassa näette niitä juuston ympärillä olevia pantoja .
Tekniikka on yksinkertainen. Puu kaadetaan. Puuksi kelpaa kuusi taikka jalokuusi. Sitten puu kuoritaan kevyesti niin, että kaarnan ja puun väliin jäävät kerrokset jäävät kiinni runkoon.
Kuvassa Marie, naispuolinen sanglier työssään. Työ on aika raskasta ja rungot ovat suuria. Kuorinnan jälkeen runkoon jää kiinni nila- ja jälsi-kerros yhdessä nipussa. Seuraavaksi siitä kerroksesta sitten höylätään irti näitä suikaleita.laite on tämän näköinen
Jälki on sitten tämän näköistä. Kuorittu ja viuhkottu runko jatkaa matkaansa eteenpäin kummallisen näköisenä
Sanglier tekee työtään urakalla. Juustomeijeri kertoo se, kuinka suuriin rasioihin he aikovat juustoaan pakata. Ympärysmitta määrää sitten yhden liuskan pituuden..Sanglier myy liuskat juustonvalmistajalle metrihinnalla. Hän itse on päässyt metsään vuokraamalla otto-oikeuden siltä yhtiöltä, joka on ostanut kaadettavat puut. Jos kauppaa puista ei ole vielä tehty, sanglier vuokraa oikeuden metsänomistajalta.
Nämä sanglierit eivät ole kovin arvostettuja ammattilaisia. Eivät he nyt ihan pullonkerääjän tasolla arvostuksessa ole, mutta missään nimessä he eivät yllä juustovalmistusketjussa eliittiin. He ovat kiertolaisia, eräänlaisen perinneammatin jatkajia ja yleensä kouluttamatonta maaseudun työväkeä. Poikkeus on kuvassa oleva Marie, joka on suuren maa - ja metsätilan omistaja.
Tässä kuvassa on taas sitten Valerie. Hän johtaa pientä juustolaa Metabief - nimisessä kylässä. He käyttävät näitä sanglierien höyläämiä liukoja valkohomejuuston rasioissa. Mont Dór on yksi tyyypillinen tämän alueen juustotuotemerkki.
Siinä vähän triviaalia juustotietoa. Nyt lukijat tietävät sen, kuka, tai mikä on sanglier. Se on hyödyllinen tieto, voin vakuuttaa. Tuollaisen valkohomejuustoon nauttiminenkin saa lisäsäväytystä tuosta tiedosta. Suomessahan tuommoisen testaamattoman ja epähygieenisen luonnontuotteen käyttö kiellettäisi välittömästi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti