Lepäävä silta

Lepäävä silta

maanantai 4. toukokuuta 2015

Reviirit

Räkättirastas aikoi  pesiytyä takapihan  balsami-pihtaan. Luontoystävällisenä ihmisenä pohdin hetken asiaa, kunnes päätin  tehdä räkätille konkelon, joka  lopulta  sinetöin  sen suunnitelmat. Kerroin nimittäin vaimolleni, että saamme uusia napureita.

Kerroin hänelle myös, että se näyttää kopuloivan lajikumppaninsa kanssa innokkaasti  ja aikoo tehdäjälkikasvua  puuhun, joka on keittiön ikkunasta 4 metrin päässä.

Sanoin, että kun  se on päässyt suvunjatkamisintoon, se puolustaa  juhannukseen asti  jälkikasvuaan  syöksymällä ja paskomalla. Kohteeksi kelpaa  esim. takapihalle pyykkiä kuivamaan vievä auvoinen emäntä. Taikka  ymmärtämätön lapsenlapsi.

 
 
Tämän jälkeen tapahtumat seurasivat  toisiaan hyvin nopeasti. Luontokappaleet joutuivat  ottamaan  ritolat  ensiasunnostaan ja jälkikasvujen  ympäristö, sekä räkättien  luontainen työssäkäyntialue sekä postinumero muuttui.
 
Näin  siis perhe on osallistunut luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen varmistamalla sen, että sitä monimuotoisuutta on jossain muualla kuin  meidän takapihallamme. Tämän  jyrkempiin  toimenpiteisiin   meillä ei  kuitenkaan helposti ryhdyttä, sillä jos pesintä on jo  tapahtunut ja pesä täynnä ammottavia kitoja,  minun  käy sääliksi  vanhempia ja samalla  minuun tekee suuren vaikutuksen  se, kuinka luontokappaleen  sisikuntaan on ohjelmoitu jälkikasvun puolustaminen.
 
Muita merkittäviä luontokohteita ja tapahtumia jos luettelisi, niin ensiksi  tulee mieleen se  torstaina  nikkaroimani  talitiaisen  pesäpönttö, johon näyttää pesiytyvän  käpytikka. Se on vasta tällä hetkellä suurentamassa  lentoaukkoa itselleen sopivaksi, mutta  jo nyt   tarjoa  elämyksellisen  luontokohteen.
 
Toinen linnunpönttöni on  pyydystänyt  siivousmopin  näköisen villikissan. Kissa ei tietenkään mahdu 30 mm lentoaukosta  sisälle. Se on kuitenkin tehnyt itselleen makuuksen  suoraan pöntön alle ja aikoo odottaa kärsivällisesti, josko joku poikasista  lähtisi  pesästä aikaisin ja varomattomasti.
 
Kyseinen kissa asustaa  naapurissa. Naapurin  pihalla on  8  autonraatoa, joten on hyvin  ymmärrettävää, että kissa ei viihdy semmoisessa reviirissä.
 
Muista  luontohavainnoista  mainittakoon Liettuan rekisterissä  olevien autojen hitaat tarkkailuajelut asuntoalueen kaavateillä. Nekin ovat palanneet muuttolintujen joukossa tänne pohjolaan. Nykyään joka toisen kalasääksen selässä  on satelliittilähetin, joka kertoo sen taipaleen sujumisen keväin- syksyin. Olisi hyvä ja kätevää, jos näille liettualaisilla  olisi semmoiset  lähettimet myös. Näkisi Google-mapista, koska ne ovat taas  tulossa.


2 kommenttia:

  1. Meillä on ollu pihavaahterassa räkätin pesä, ja ne kyllä tottui pihalla hääriviin ihmisiin. Mutta ulkona mahdollisesti kuivuvat pyykit oli toki tulilinjalla, mikäli samalle suunnalle osui joku varislintu tahi petolintu. Onneksi mejän talossa on laiska pyykkäri.

    VastaaPoista
  2. Liettualaisiin kuulemma tehoaa se, että menee tielle ja ottaa autosta kuvia, ottavat kuulemma melko vihaisesti ritolat sillä konstilla.
    Niitä kuvia jaetaan ahkerasti somessa, aina välillä niitä siellä näkyy.

    Ei ole tullut niille kirjeitä Vilnasta, että heidät olisi hyväksytty atk-kurssille, erikoisalana sanomalehtien postimaksujen tutkiminen, kuten Anaksimandios Hyrkäkselle.

    VastaaPoista