Lepäävä silta

Lepäävä silta

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Teoria huhtikuun ensimmäisen ratoksi

Minulla  on opiskelijana kaksi sellaista kaveria, joiden vanhemmat ovat opiskelleet täällä  samassa oppilaitoksessa ja pariutuneet täällä ja laittaneet jälkikasvunsa  ilmeisesti alulle välitunnin aikana patjavarastossa jumppasalin  perällä.

Kumpikin  rakkauden helmi  on jostain syystä myöhemmin sitten kehittynyt hyvin hankalaan ja pirulliseen suuntaan. Kumpikin opiskelija vaatii  suuret määrät  erityishuomiota ja ohjausta. Kummallekin  nuorelle normit ovat  sisäistämättömiä  ja niiden noudattaminen on vaikea. Kummankin  kohdalla  esiintyy myös  suunnattonta ilkeyttä.

Kehittelin tässä asiasta teorian. Jos kaksi nuorta opiskelee samassa oppilaitoksessa ja huomaavat  tykästyvänsä toisiinsa ja sen seurauksena pariutuvat, niin  ko  rakkauden hedelmä on syytä laittaa johonkin  muuhun oppilaitokseen 20 vuoden kuluttua. Sillä tavalla hänestä kasvaa  mukava ja rauhallinen  nuori, jonka kykyjä yhteiskunta voi  käyttää täysimääräisesti.

Jos taas tämä nuori laitetaan vanhempien oppilaitokseen  opiskelemaan, joku ihmeellinen basilli taikka karma taikka  luonnolaki aiheuttaa sen, että jälkikasvulla  on ongelmia. Eihän perunaakaan  saa  samassa paikassa kasvattaa  kymmeniä vuosia, vaan   kasvilajia pitää välillä vaihtaa.

4 kommenttia:

 1. Minun täytyy myöntää, että kunnioitan ja arvostan opettajien ammattikuntaa suuresti. Siinä on pakko olla jokin jalo ohjenuora, varmaan pelkkä kesäloman pituus virassa ollessa (onko edes se nykyään paljon mikään) ei riitä motivoimaan.

  Sen verran olen sivutoimisesti koulussa opettanut, että tiedän ammatin olevan itselleni se kaukaisin mahdollinen.
  Ymmärtääkseni seuraavia ominaisuuksia tarvitaan:
  1. Pitää olla jämäkkä ja määrätietoinen
  2. Pitää osata kohdata eri elämäntilanteista tulevat lapset ja nuoret oikein. Tarkoittaa sitä, että syljeskelevä, nenäkäs, ylimielinen, toisia sortava saatananpaskiainen on kuitenkin loppupeleissä puhdas, kaunis lilja Mestarimme tarhassa, etenkin jos ojennat sitä kuten esim. vielä jopa minun ikäpolveani ojennettiin. No, nykyään siitä taitaa saada linnaa.
  3. Tarvitaan suorastaan yliluonnollinen kyky kommunikoida huoltajan tai huoltajien kanssa. Osattava selittää, miksi jonnavillesallapetteri sai hylätyn tentistä, olihan sevaikka lapsi oli kirjoittanut siihen koepaperiin selvällä suomenkielellä että Haista Vittu eikä Vois Vähempää Kiinnostaa. Tämä täytyy tehdä siten, että antaa huoltajan ymmärtää haistattelijan olevan poikkauksellisen lahjakas lapsi, joka alisuoriutuu ja siksi kirjoittaa aineeseen Iskä teki Pasta Kastiketta ostettuaan kotiin Kaasu Hellan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista. Suurin hauskuus tässä hommassa on juuri tuo, mitä itsekin sanoit. Minä saatan kirjoittaa sarkastisesti ja pirullisesti, mutta itse asiakkaat ovat kuitenkin lopulta tämän homman suola. Olen opettanut noin 1000 nuorta elämäni aikana työuran alkuun. Joukossa on ollut yksi tai kaksi mahdotonta tapausta. Kaikki loput ovat olleet omalla tavallaan ainutlaatuisia, hienoja ja persoonallisisa tapauksia

   Ongelmana on se, että yhteiskunta muuttuu nopeasti, riistäjäpellet kaupallistavat nuoren elinympäristön ja yhteiskunta ja työelämä vaativat vanhemmilta niin paljon, että kaikilla ei riitä tarmo, voimat ja usko siihen hommaan, johon heidät isyyden ja äitiyden muodossa on laitettu.

   Olen joutunut muutamia kertoja ongelmatapauksissa ottamaan yhteyttä kotiin nuoren asioissa..

   Poikkeuksetta minulle on käynyt niin, että olen saanut keskustella asiallisesti ja ainoa ongelma on yleensä ollut se, että huoltaja on ollut aidosti huolissaan jälkikasvustaan. Tosin on myönnettävä, että muuta opettajat ovat kuulemma törmänneet lumiaura-vanhempiin, siis sellaisiin, jotka kolaavaat kaikki esteet jälkikasvunsa edestä pois ja jotka eivät osaa eroittaa nuoren hätää ja turvan hakua ilkeydestä ja kurittomuudesta.

   Enkä minä itsekään aina osaa. Huomaan olevani ankara ja satakuntalainen.

   Eikä minulla ole kesälomaa kuin se normaali määrä. Enkä huolisi sitä pitkää lomaa. Minä olen kokonaistyöajassa. Minä vastaan puhelimeen illalla, viikonloppuna ja aamulla. Minä vastaa työsähköposteihin sunnuntaiaamuisin. Vastaavasti sitten kukaan ei määrää palkaani viikotuntien mukaan. Vastaavsti saan olla ja mennä ja tulla aika vapaasti. Hyvä systeemi.

   Eikä tätä hommaa tekisi, ellei tästä hommasta pitäisi. Tässä narinassani on kyse vähän samasta asiasta kuin vanhoissa merimieslauluissa. Jos niitä kuuntelee tarkasti, huomaan sen, miten sanoituksissa " moititaan" ankaria olosuhteita, laivan vikoja, sen käyttäytymistä merellä ja niin edelleen. Se on merimiesten tapa kertoa kiintymyksestään ja rakkaudestaan.

   Tämä homma on hienoa hommaa. Opettaja on joskus aika vajavainen ja ongelmainen. Ja vanhemmat ovat.

   Poista
  2. lentojätkät!

   'ammatin olevan itselleni se kaukaisin mahdollinen' niin kuin kanttorin virka minulle!
   Mutta se syystä etten erota harppua luutusta.

   Jostain syystä tulee mieleen meijjänkin kiertävä ortodoksinen uskonnonope-kollega, joka välkällä puhui niin kauniita ja koreita, miten yhen kouluryhmän kanssa olivat vasta olleet tutustumassa kirkonkiertoon ja miten oppilaat oppivat paljon ja miten laulettiin ja rukoiltiin.
   - Niin mutta kerropa se toinen puoli siellä kirkkomaalla, keskeytin lorun.
   Koska hyvin tiesin jotta ei ne sen kummempia ...

   - Kamalaahan se, naurahti kiertävä ortodoksinen opekollega ja rupesi sieltä puolen asiaa valottamaan.   Poista
  3. Juuri äsken nuorimies lähestyi minua kirjeitse ja sanoi, että hän ehkä saa kesäksi harjoittelupaikan, ehkä ei. Varsinainen asia oli kuitenkin se, että kun tekisi mieli kuitenkin keväällä valmistua, niin voisinko minä AMK -opiskelijalle merkitä näin hövelisti harjoittelupisteet etukäteen, jotta hän vois jo keväällä valmistua, vaikka hän sitten harjoittelisikin vasta kesällä, jos sattuisi sen harjoittelupaikan saamaan

   Tämä on Hikka J juuri se kääntöpuoli. Se kiiltokuvapuoli esitetään siinä vaiheessa kun yhteiskuva otetaan ja tumma kostyymi on jokaisella päällä ja lohdullisia ja toivoa täynnä olevia sanoja riiviöille vuodatetaan.

   Siellä taustalla on sitten tätä moskaa, jota joutuu perkaamaan ja sietämään ja ihmettelemään.

   Poista