Lepäävä silta

Lepäävä silta

perjantai 24. huhtikuuta 2015

Sibeliusakatemian uudet torvet soivat jo vienosti


Älymystön  mielestä vaalin tulos oli epäkelpo. Heistä on mielenkiintoista  leikitellä ajatuksella,  että kansalaisten  asemesta eduskunnan olisivat  valinneet vasenkätiset, silmäpuolet, metsätalousinsinöörit, Kustavissa  syntyneet merimiesten lesket,  taikka  homosuhteessa  eläneet Tanskan Doggit

Tähän  leikkimieliseen  mitäs, jos - leikkiin  ovat osallistuneet Yleisradion lisäksi kaikki muutkin sellaiset kansanosat, joilla ei  ennen vaaleja ollut  mitään käsitystä siitä, kuinka hullusti asiat Suomessa todella ovat. Vaalituloksen suurin funktio ei olekaan uuden Eduskunnan  saaminen valtakuntaan. Suurin funktio lienee siinä, että  lopputuloksesta edes  joku  kauhistuu. Kauhistuksesta  voimme päätellä  todellisuuden.

Voimme tietysti  tarkastella  vaalitulosta myös Platonin luolavertauksen avulla. Joukko istualleen sidottuja   valtaansa menettäneitä tuijottaa  kohti luolan takaseinällä  loimuavia   valoja ja varjoja ja  päättelee  niistä luolan ulkopuolella vallitsevan todellisuuden   olemusta. Voimme tietysti riemuiten seurata, kun  sosialidemokraattisen aate-luolan  ulkopuolella käynyt Mikael Junger  vaalien jälkeen palaa takaisin luolaan  kertomaan ministeri Paaterolle, mikä todellisuus ulkopuolella vallitsee.

Samoin kuin Platonin esimerkissä, tässäkin tapauksessa totuudenpuhujat  leimataan  auringon valon sokaisemiksi ja  ulkona vallinneen kapitalismin  turmelemiksi

Minä onnistuin karttamaan ehdokasta, joka lopulta sai nelinkertaisen äänimäärän omiin arvioihini  verraten. Minä siis olen siinä onnellisessa asemassa, että kauhistuin etukäteen, ohjasi  ääneni pois ja kauhistuin  takakäteen, kuinka oikeassa olisin  ollut. Näissä vaaleissa voittajan puolella oleminen ei välttämättä ollutkaan mikään mairitteleva teko, ainakaan minun kannaltani. Näissä  vaaleissa oli  oikeastaan tyylikästä olla hävinneiden puolella.  Nyt on mahdollisuus kansanjoukkojen seasta  vinoilla  niille viidelle tuhannelle, jotka olivat  sitä mieltä että  Oikea parlamentin paikka  Helsingin sijan on Viitasaaren ABC  ……… ja niille  tuhansille, jotka olivat sitä mieltä, että  valtakunnanoikeudessa  saatu linnatuomio pätevöittää edustustehtäviin.

Sisälläni  asuva pieni satakuntalainen pihatontun  näköinen  hölmö egoni  kihertää  oikeastaan riemuissaan kun puheenjohtaja Arhinmäki aloitta YT – neuvottelut omassa  organisaatiossaan  ja vie ne ilman nupinoita päätökseen. Siinä saattaa olla  lopulta luottamuksen ja konsensuksen siemen.  Mukavaa olisi  kuitenkin kuulla tarkemmin se, kuinka toveri Arhinmäki perustelee YT- neuvottelujen  tarpeen. Tälläkin kertaa voi tietysti   syyttää pörssipelureita ja osakekeinottelijoita ja kapitalisteja.

Äitini oli eilen puhelimessa nyreänä. Posti ei ollut  ilmestynyt  haja-asutusalueen laatikkoon. Postista  oli kerrottu, että  henkilökunta on niin ylirasittunut ja ahdistunut, että postin  jakaminen ja  töiden tekeminen  ei tahdo millään onnistua. Äitini antoi  ymmärtää puhelimessa, että  kyseisellä ilmiöllä ja käydyillä vaaleilla  olisi  jotain tekemistä  toistensa kanssa. En tohtinut kiistää ajatuskuviota .

1 kommentti:

 1. Minua hihitytti suunnattomasti valtakunnan tai ainakin Turun ykkösälykön kolumni, jossa hän todisteli demokratian huonoja puolia.
  Ja kyllähän minäkin olen vähän huono demokratiaihminen. Kun en oikein osaa kannattaa noita puolueita.
  Taloussanomatkin oli kai jotain analysoinut sen suuntaista, että osa äänestää väärin.

  On tämä maailmanmeno merkillistä. Kaupallistiedotteisrahoitteinen televisiokanava kuulemma aloittaa uutistoimituksessaan yt-neuvottelut, ja uusia hommia saa lähteä etsimään moni.

  Markkinat kertovat totuuden, sanotaan. Yt-neuvottelujen osapuoleksi joutuvalle se totuus on vaihteleva. Jos on maksettu mökki tai osake, niin ei ole niin suurta hätää kuin semmoisella, joka uutisen kuultuaan miettii, että mistäs rahat lyhennyksiin.

  Ja niinhän se on ent. Itellallakin, sitä ennen Postilla ja nyk. Postillakin. Eiköhän kyse ole sielläkin kustannussäästöistä, kukaan ei polkupyörällä enää haja-asutusalueilla sitä jaa, kuten kotipitäjässäni muinoin. Menee ne saakelin kilometrirahat tai palaa kallista dieseliä. Kun on päivän jakamatta, aikapalkkaisille ei tarvitse maksaa. Tuo viimeinen on nyt ihan heitto, en minä oikeasti kunnianarvoisan Postin palkkaussysteemeistä tiedä.

  Aurinko paistaa ja tomaatintaimet kasvaa. Hyvällä onnella loppukesästä perheeni ravitsemusta auttavat mehevät ja lisäaineettomat tomaatit vain muutaman minuutin päivittäisen työn tuloksena.

  VastaaPoista