Lepäävä silta

Lepäävä silta

tiistai 30. elokuuta 2016

Taide
Jatkamme edellisen teeman  ja kirjoituksen inspiroimina eläinmaailman  asioista. Delfiinien lisäksi  ihmiskunta on saanut iloa myös muista  luontokappaleista, joita se on kesyttänyt, eli saattanut  itsensä kaltaiseksi ja  mukavasti käsiteltäväksi.

 Tässä taannoin  julkisuudessa esiteltiin itärajanpinnassa  asusteleva mieshenkilö, joka oli  ottanut kavereikseen karhuja. Niiden kanssa tämä sympaattinen  mies  harrasteli sitten  kaikkea mahdollista  karhun elämään kuuluvaa, mutta myös ihmisen  elämään kuuluvaa. Olipa esillä myös  videoleike, jossa eräs karhu, Juuso nimeltään, maalasi taidemaalauksia  pyöriskelemällä maalissa ja sen jälkeen  maalauskankaan päällä.

Juuso-karhun maalaukset ovat ihastuttaneet ympäri maailman, mutta kaikki eivät ole niistä tohkeissaan. Taiteilija Tiina Huhtinen-Siistonen protestoi karhutaidetta vastaan tässä taannoin sangen  mauttomalla tavalla matkimalla Juusoa luomistyössä.

Valkeakoskelainen Huhtinen-Siistonen julkaisi viime viikolla Facebookissa videon, jossa hän levittää kahdelle levylle maalia ja pyörii uimapuvussa maalausten päällä. Minuutin työn tuloksena ovat taideteokset ”Juuso-karhun uni I & II”.  Hintaa teoksilla on useita tuhansia.

Minusta tuntuu, että teosten korkea hinta johtuu siitä, että Juuson tekemä taide on kolahtanut tosi voimakkaasti taiteilija Huhtinen-Siistosen  mieleen ja sieluun. Tämän kokemuksen pakottamana hän on  joutunut käyttäytymään niin kuin on käyttäytynyt.

Taiteilijana hän näin käsittääkseni samalla  antaa suuren  tunnustuksen Juuso - karhulle taiteen synnyttämisestä, sillä eikö juuri taiteen yksi suurista  kriteereistä ole hätkähdyttäminen, kyseenalaistanimen ja kokijan pois tolalta saattaminen. Näin tämä ihmispoloinen itseasiassa  omalla käyttäytymisellään  johdattaa tämän todistelun  juuri tarkoitustaan  vastakkaiseen suuntaan.

Muutenkin taiteilijan  luomistyö on vain  kalpea aavistus Juuson  vastaavasta. Taiteilijan  uimapuku on valittu kovin konservatiivisesti ja  sen peittävyys on  tukahduttavan  laajaa. Samaa tukahduttavuutta on nähtävissä myös taiteilijan  ilmeessä ja asennossa. Taiteen tekemisestä puuttuu säkenöivyys, eroottisuus  ja  burleski.

Kuvaa katsoessa nolottaa.  Delfiinikin  olisi värimatolla poukkoillessaan saanut  ilmeikkäämpää jälkeä aikaan. Puhumattakaan  Reidar Särestöniemestä, joka tuon kaltaista sai aikaan pelkällä pensselillä ilman  itsensä tahrimista.

1 kommentti:

  1. Minä näen Juuso-karhun taiteen lähinnä hauskana tapana saada avustuksia Suurpetokeskukselle. Ilmeisesti Huhtinen-Siistonen (joka ei näytä osaavan edes valita kahdesta sukunimestä) haluaisi rahat itselleen ja vielä viedä hunajatkin karhuilta. Kun se ei ole oikeata taidetta! Oikeita taiteilijoita ei arvosteta! On se niin väärin että karhuja arvostetaan ja niille kerätään hunajaa kun taiteilija ei saa töitään kaupaksi ja villikarhut käyvät mehiläistarhaajien pesillä ryöstelemässä!

    VastaaPoista