Lepäävä silta

Lepäävä silta

maanantai 7. syyskuuta 2015

Ensin tupa ja takka.........


Laajat kansankerrokset ovat ryhtyneet viime  päivinä kilpailemaan siitä, kuka  pystyy  parhaiten vastaamaan  Eurooppaa koettelevan  pakolaisaallon haasteisiin. Suomalaisen näkökulman tähän on tarjonnut vanha sananlasku : Ensin tupa ja takka, sitten vasta akka.
Asumuksia onkin tarjottu runsain määrin tulijoille. Se on tietenkin ymmärrettävää, sillä tässä ilmastossa oudot ihmiset taatusti palelevat. Tarjottujen asumusten naapuristossa  asuvat ovat myös ottaneet kantaa  ongelmaan. On epäoikeudenmukaista, jos joku keksii tarjota omaa asuntoaan. Moni naapuri  pelkää, että tarvitsijat loppuvat kesken ja  omaa asuntoa ei voi tarjota kenellekään. No nämä pelkääjät  ovat tosin tarjoamassa  asuntojaan nk. vapaille markkinoille
Läheisen koulun osti hätäpäissään kainuulainen marjafirma. Se rakennus on nyt pois markkinoilta.  Koulun pihassa on  vanhoja  pakettiautoja, suuria farmarisäiliöitä ja rekan perävaunu. Koko koulu on muutettu asumistiloiksi. Arvaan, että kun marjat loppuvat, marjastajat nostavat kytkintä ja koulu jää odottamaan ensi syksyä.
Mutta mistä saadaan näille uusille tulijoille  tarpeeksi  sellaisia asuntoja, jotka eivät ole NIMBY – taudin  saastuttamia. Varuskunnat eivät ole tarkoitukseen sopivia, sillä sellainen  olisi kaksinkertainen maanpetos muutamien puolesta. Olisi ehkä tarjottava hätämajoitustiloiksi työväentaloja, sillä niihin ei   sisälly suurta maanpuolustuksellista hehkua. Tai pienviljelijäyhdistysten talojakin voisi tarjota, mutta ne ovat niin pieniä.
Tulijoista  enemmistö on nuoria komeita miehiä. Koko joutava asunto-ongelma ratkeaisi  maailman suurimmalla napakympillä. Siitä vävy taloon, kaksi parhaimpiin. Kohta olisi satamissa ja rajoilla  pelkkää tyhjyyttä. Komeat etelänmiehet saisivat  aikaan eksoottisen vipinän kansakunnan  tupailtoihin. Olisi  uusia geenejä vallattomasti tarjolla.  Turha olisi sen jälkeen kaihotangoja  luritella  ja suklaasilmistä unta nähdä.  Ja mikä parasta,  nämä kotoiset urpomme joutuisivat todelliseen kilpailutilanteeseen markkinoilla, jotka olisivat  kyllästyneitä ja joilla tarjonta ylittäisi kysynnän moninkertaisesti.
Kuten huomaatte, lehtoria väsyttää. Kuten huomaatte, yritän tehdä vaikutuksen KEVA:n . Varhaiseläke, millainen tahansa olisi jo poikaa. Kun minä olen 61 ja asiakas 16, moni muukin asia numeroiden lisäksi on käänteinen.
 

2 kommenttia:

 1. Siinä pakolaisuus punnitaan, kun saa asumuksekseen mökin Utsjoella...

  VastaaPoista
 2. Onhan se, iso kysymys.

  Kuulemma Patajärven sonniyhdistys r.y. on järjestänyt talvivaatekeräyksen ja vielä on kuulemma iltamatkin olleet, kylän paras orkesteri trio Häkäräinen (mies, haitari ja rahi) on tullut korvauksetta esiintymään. Tarkoitus on auttaa noita poloisia, jotta olisi shortsien ja varvassandaalien lisäksi muutakin päälle pantavaa. Lähikaupunkiin ovat vastaanottokeskuksesta niitä pakolaisia kuulemma tuoneet johonkin.

  Vaan ainahan on niitä, jotka eivät hyvällä silmällä tätä katso. Niin nytkin. Patajärvi patajärveläisille- yhdistys oli ennen tilaisuutta jakamassa paperisia traktaatin tapaisia, joissa kysyttiin vetoavasti, että eikö oman maan köyhät pitäisi olla ensi sijalla.

  Kyllähän se piston joissakin sydämissä aiheutti. Ahokaisen muori soitti heti illalla kotiinpäästyään Patajärvi patajärveläisille- yhdistyksen puheenjohtajalle, että jos tämä tietää jonkun kurjassa asemassa olevan, niin häneltä liikenisi muovikassillinen luumuja ja omenoita toinen. Että sopii ninkun tulla hakemaan vaikka heti aamussa.

  - Kyllä täällä kaikilla luumuja ja omenoita on, tarkoitimme asiaa laajemmin. On asunnottomia ja nälkäisiä lapsia.
  - No jos tässä kylällä semmoinen on niin sanokaa vaan, että täällä saa kyllä perunoita ja soossia kun käymään vaan tulee ja sanoo, että on nälkä eikä ole ruokaa. Kun ei ny vallan joka päivä vaan tartte. Mutta jos paha hätä on niin silloin pitää tulla.
  ***
  Viime perjantaina olivat raahanneet oikein televisiostudioon miehiä, jotka kuuluivat olevan sitä mieltä, että autetaan, mutta lähtömaassa. Ja että semmoista tilannetta ei itselle tule, että karkuun lähdettäisiin.

  Minä tunsin lapsena ja nuorukaisenakin ja vielä aikuisenakin aika monta karjalaista, eivätkä ne vaikuttaneet erityisen pelokkailta. Karkuun oli kuitenkin syksyllä 1944 lähdettävä, piti jättää ihan elinkelpoinen tila, enkä usko heidän olleen ensi hädässä lähdössä kotoansa. Ilmeisesti tämä televisiossa esiintynyt mies olisi jäänyt kotiinsa ja puolustanut sitä, jos niissä housuissa olisi ollut.

  VastaaPoista