Lepäävä silta

Lepäävä silta

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Tänään taas


Tänään olisi muistettava kohdella opiskelijoita asianmukaisesti ja kärsivällisesti. Mitä se sitten  tarkoittaakin. Ja toisaalta, päinvastoin .

Nykyinen rahoitusmalli tosin aiheuttaa sen, että  asiakas on kuningas ja aina oikeassa. Hänen häätämisensä oppilaitoksen nurkista  pois on kannattamatonta ja  tyhmää taloudellisesti. Asiakkaasta on pidettävä kiinni  viimeiseen asti.

Jos tavallisen  kauppaliikkeen asiakas varastaa  liikkeen  hyllystä  tavaraa ja yrittää maksamatta ulos, paikalle kutsutaan vartija ja poliisi. Asiakas  käy läpi rikosprosessin ja hänet passitetaan  liikkeen ulkopuolelle.

Kun oppilaitoksessa asiakas rikkoo normeja, häneltä  otetaan  "  pöllityt hyödykkeet " pois, ohjataan uudestaan   kaupan portille ja pyydetään, että hän aloittaisi  asiointikierroksensa uudelleen, paremmalla menestyksellä. Kauppias jää kassojen  luo odottamaan, asiakasta ja  koettaa jälleen löytää " pöllityt tavarat" eli  rikotut normit. Ja taas alusta.

 Yhteiskunta  tosin maksaa kauppiaalle määrätyn  summan vuodessa siitä, että kauppias  pitää tätä  showta  yllä. Puuttuu vain se, että  muut kauppiaan maksaisivat  siitä kauppiaalle, että asiakas pysyy tämän määrätyn kauppiaan  huostassa, eikä laajenna reviiriään. Sellainen käänteinen  suojeluraha  tuottaisi nopeasti  mielenkiintoisia  dystopia-näköaloja.

Mutta asiaan.....

Olen  huhtikuusta asti kerännyt  asiakkaiden jälkeensä jättämiä  energiajuoma - tölkkejä. Olen sijoittanut palautuspantti-rahat  tuottavasti amerikkalaiseen  terveysalan rahastoon. Neljässä kuukaudessa rahastoon on kertynyt summa, jolla   saattaisi  ostaa katsastetun käytetyn auton.


Lopulta  kyse on siis tässäkin pelissä  lose / win  tilanteesta, jossa  on mahdollisuus tehdä rationaalisia  ja itseään hyödyttäviä ratkaisuja. Opetukseen ja oppimiseen ne eivät kuitenkaan  välttämättä liity mitenkään

Ps. 

Lada Samaran olisi  saanut 150 eurolla, mutta siihen olisi  pitänyt vaihtaa vesipumppu ( 25 e) , joten ajattelin , että tämä ranskalaispoikien  tekemä viritys olisi  parempi hankinta.  Tällä autolla on ajoaikaa  melkein vuosi  jäljellä ja liikkeelle pääse ilman  remonttia. Joudun siis laittamaan   24 euroa  omistani, tai odottamaan  vielä  pari viikkoa, kunnes nuoriso on kitannut  125 tölkkiä mölybatteryä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti