Nuoreen mieheen on iskenyt lentsu ja sen jälkitaudit. Hän soitti arvauskeskukseen ja oli hämmästynyt, kun käskettiin heti tulla vaivoja esittelemään. Poika oli ehtinyt vetää yllensä jo mustan puvun, eli normaalin työkostyyminsä.
Arvauskeskuksen laboratorio-lady oli kysynyt pojalta, onko tämä menossa festivaaleille. Poika oli kieltänyt ja oli sanonut menevänsä töihin. Laboratorion lady ei ollut luovuttanut helpolla, vaan tingannut, mihin töihin nuorimies oli menossa.
Poikaa nauratti. Hän piti maalaisten arkista pukeutumista normaalina ja asiallisena, mutta ihmetteli sitä, kuinka maalla voitiin ajatella niin, että kun on musta puku päällä, ollaan menossa festivaaleille. Keskellä talvea. Maaseudulla siis tulkitaan niin, että arkinen farmari/villapaita - pukeutuminen on normatiivista ja tavallista, eikä riko sääntöjä. Pääkaupunkiseudun koodiston tuominen vieraaseen ympäristöön laittaa katselijan tulkitsemaan tätä kaikkea alakulttuurina.
Ja eräs sopivin alakulttuuri näyttäisi olevan täällä maalla festivaalielämä. Jos kerran festivaalielämä on alakulttuuria ja alakulttuurit pukeutuvat hassusti, niin kaikki poikkeava ja ei normatiivinen pukeutuminen laukaisee alakulttuuri -refleksin.
Olen töissä huomannut saman. Kirpputorilta ostettu viiden euron pikkutakki laukaisee hillittömän vittuilurefleksin Viimeksi opiskelija katseli punaisia samettifarkkujani epäuskoisena ja lopulta epäili minun ottaneen aamulla vaimoni housut..
Vaate kommunikoi ympäristönsä kanssa samoin kuin puhuttu kieli, tapamme pukeutua kertoo elämäntyylistämme, asenteistamme ja arvoistamme jo ennen kuin olemme sanoneet sanaakaan itsestämme. Jos haluat kertoa että olet vakuuttava, ammatissasi ja elämässäsi menestyvä, Imagosi tulee kertoa nämä asiat jo ennen kuin olet sanonut sanaakaan. Ulkoinen olemuksesi ei saa olla ristiriidassa sanomiesi asioiden kanssa, sillä ensivaikutelman antama visuaalinen viesti on aina vahvempi kuin sanallisesti kerrotut asiat.
VastaaPoistahttp://www.keikari.com/blogi/
Näin se on. Vaatetus, ja nimenomaan oikea vaatetus on tarpeellinen conteksti kun tehdään diplomatiaa , lääkärinhommia taikka kivilouhimolla katukiven tasoittamista. Vaate luo uskottavuutta
PoistaSe luo sitä myös pariutumisessa, parin etsimisessä, nk. pesän saamisessa ja monessa muussa asiassa. Pukeutumisen avulla voidaan yhdenmukaistaa ja alistaa ( armeija) taikka sitten voidaan salata ( naamiaiset) taikka hurvitella ja emotionaalisesti riehakoida , kuten burleskissa.
Pukeutumisen äärimmäinen konteksti on tietenkin alastomuus, johon yksilö voi suhtautua joko normatiivisesti tai einormatiivisesti.
Siitäkin syntyy helposti hieno viesti