Lepäävä silta

Lepäävä silta

tiistai 29. joulukuuta 2015

Käänteinen kulttuuri

Nuoreen mieheen  on iskenyt lentsu ja sen jälkitaudit. Hän soitti arvauskeskukseen ja  oli hämmästynyt, kun käskettiin heti tulla vaivoja esittelemään. Poika  oli  ehtinyt vetää yllensä jo  mustan puvun, eli normaalin työkostyyminsä.

Arvauskeskuksen laboratorio-lady oli kysynyt pojalta, onko tämä menossa festivaaleille. Poika oli kieltänyt ja oli sanonut menevänsä töihin. Laboratorion lady ei ollut luovuttanut helpolla, vaan tingannut, mihin töihin  nuorimies oli menossa.

Poikaa nauratti. Hän piti  maalaisten   arkista  pukeutumista  normaalina ja asiallisena, mutta ihmetteli sitä, kuinka maalla voitiin ajatella niin, että kun on  musta puku päällä, ollaan menossa  festivaaleille. Keskellä talvea. Maaseudulla siis tulkitaan niin, että arkinen  farmari/villapaita - pukeutuminen  on normatiivista ja tavallista, eikä riko sääntöjä. Pääkaupunkiseudun koodiston  tuominen vieraaseen ympäristöön laittaa katselijan  tulkitsemaan tätä kaikkea  alakulttuurina.

Ja  eräs  sopivin alakulttuuri näyttäisi  olevan täällä maalla  festivaalielämä. Jos kerran   festivaalielämä on alakulttuuria ja alakulttuurit  pukeutuvat hassusti, niin kaikki poikkeava ja ei normatiivinen pukeutuminen laukaisee alakulttuuri -refleksin.

Olen töissä huomannut saman. Kirpputorilta ostettu viiden euron  pikkutakki laukaisee hillittömän vittuilurefleksin Viimeksi opiskelija katseli punaisia samettifarkkujani epäuskoisena ja lopulta epäili minun ottaneen aamulla vaimoni housut..

2 kommenttia:

 1. Vaate kommunikoi ympäristönsä kanssa samoin kuin puhuttu kieli, tapamme pukeutua kertoo elämäntyylistämme, asenteistamme ja arvoistamme jo ennen kuin olemme sanoneet sanaakaan itsestämme. Jos haluat kertoa että olet vakuuttava, ammatissasi ja elämässäsi menestyvä, Imagosi tulee kertoa nämä asiat jo ennen kuin olet sanonut sanaakaan. Ulkoinen olemuksesi ei saa olla ristiriidassa sanomiesi asioiden kanssa, sillä ensivaikutelman antama visuaalinen viesti on aina vahvempi kuin sanallisesti kerrotut asiat.

  http://www.keikari.com/blogi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Vaatetus, ja nimenomaan oikea vaatetus on tarpeellinen conteksti kun tehdään diplomatiaa , lääkärinhommia taikka kivilouhimolla katukiven tasoittamista. Vaate luo uskottavuutta

   Se luo sitä myös pariutumisessa, parin etsimisessä, nk. pesän saamisessa ja monessa muussa asiassa. Pukeutumisen avulla voidaan yhdenmukaistaa ja alistaa ( armeija) taikka sitten voidaan salata ( naamiaiset) taikka hurvitella ja emotionaalisesti riehakoida , kuten burleskissa.

   Pukeutumisen äärimmäinen konteksti on tietenkin alastomuus, johon yksilö voi suhtautua joko normatiivisesti tai einormatiivisesti.

   Siitäkin syntyy helposti hieno viesti

   Poista