Lepäävä silta

Lepäävä silta

perjantai 9. syyskuuta 2016

Perimmäisiä kysymyksiä


Aloitin työssäni uuden opetusaineen. Asiakkaat olivat  viime vuodesta tuttuja. Oli jännittävää mennä luokkaan. Mietin, kuinka nuoriso on muuttunut vuodessa. Mietin samalla sitäkin, olinko itse muuttunut vuodessa ja kuinka  nuoriso vanhaan tuttuun  tällä kertaa suhtautuisi.

Sanoin huomenta.

Sanoin, että onpa mukava taas nähdä teitä

Erityisopiskelija  nosti päänsä kännykästä. Muut opiskelijat jatkoivat virtuaalisen maailman  selaamista. Nyökkäsin erityisopiskelijalle, jotta tämä tietäisi minun panneen merkille  hänen  mielenkiintonsa.

- Kuule Robert, oletko saanut viime aikoina naista tarpeeksi?

Olin varautunut lähes kaikkeen mahdolliseen. Olin varautunut jopa tähän kysymykseen, mutta viime hetkillä päätin kuitenkin väistellä vastaukseni  kanssa.

Nuoren miehen kaulan perusteella  saattoi päätellä, että 16 - vuotiaan ongelmat tässä asiassa ovat pienempiä kuin 60 - vuotiaan. Toisaalta, kun keskimäärin suomalaisessa perheessä  vingutetaan lakanoita noin 2,7 kertaa viikossa, oli sangen selvää, että tämä kysyjä, tämä nuorimies, oli myös lehtorin kiintiötä käyttänyt sumeilematta. Hylkäsin   vastauksen.

Seuraavaksi mieleeni tulivat kauhuskenaariot 1930 - luvun genetiikasta. Ajattelin huomauttaa, että lisääntymisinto näyttäisi olevan käänteisesti verrannollinen mitattuun älykkyysosamäärään. Hylkäsin tämänkin vaihtoehdon nopeasti. Kyseinen nuorimies on aika lahjakas monissa toisen asteen oppiaineissa. Lisäksi minut on kasvatettu moraaliseksi ihmiseksi, jonka kuuluu liittyä Lions Klubiin ja auttaa kaikkia Meidän Herramme muurahaisia  parhaan kykyni mukaan.

Niinpä totesin nuorelle miehelle, että ainahan sitä tietenkin enemmän voisi olla. Ja että tämä sama asia  varmasti  askarruttaa  meitä molempia. Tosin hieman eri syistä.

Edessä on kokonaisen osaamispisteen verran opintoja tässä aiheessa. Lukujärjestyksen tekijänä aion siirtää nämä oppitunnit perjantai-päiville. En siksi, että näin lopputuloksena olisi jotenkin stimuloituneempi  viikonloppu. Aion siirtää nämä tunnit perjantaille siksi, että minulla on aavistus siitä, että olut maistuu näiden oppituntien jälkeen perjantai-iltaisin taivaalliselta, lähes naisen veroiselta.

Ja mikä minä olen nuortamiestä moittimaan. Kaikki uudet oppimisstrategiat peräänkuuluttavat vuorovaikutusta  ja oppimisen kaksisuuntaisuutta. Pitää olla avoin ja altis.

4 kommenttia:

 1. JR

  koettu on.
  Aikoinaan apukouluopettajana ollessani - Jussi Raittis/Badding-aikoina - muuan veijari maanantaiaamuna, ihan ystävällismielisen keskustelun lomassa, kysähti kun kerroin viikonlopustani ja taisin mainita jotain riiureissustanikin:
  - Fiilasit ja höyläsitkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskelija käytti kuitenkin runollista diskurssi- ilmaisua, kun hän kyseli viikonlopustasi. ja kun kyseisen kappaleen sanoitusta tarkemmin tutkitaan, huomataan, että diskurssi-ilmaisuja on paljon muitakin siinä kappaleessa. Hieno sanoitus....

   Minä luulin tosin vuosikaudet, että päähenkilö on todella puusepänverstaassa oppipoikana

   Poista
 2. Voisivat sinutkin panna pois, saisi edes joku nuorempi ja kyvykkäämpi töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoittaako anonyymi nyt äidinkielen kyvykkyyttä tai puheena ollutta sukupuolista toimintaa ?

   Myönnetään, että kovempia panomiehiä on hyvä saada näyttämölle. Toisaalta, anonyymin on muistettava se, että suurin osa äidinkielenopettajista on naisia. Heidän kohdallaan tietenkin joudutaan asioita tarkastelemaan vähän käänteisesti.

   Poista