Lepäävä silta

Lepäävä silta

torstai 17. maaliskuuta 2016

Perhe


Opetin nuorisolle tänään äidinkieltä. Virittäydyimme  kielelliseen ilmaisuun Mind- map  tyylillä, eli  ensin opiskelija teki miellekartan  omasta  perheestään. Kuusitoistavuotiailla ei ole  yleensä vielä varsinaista omaa perhettä, vaan tietenkin me teimme miellekartan siitä perheestä, johon asianomainen kuuluu.

Huomasin asiassa monta ongelmaa.

Ensimmäinen ongelma oli hyvin arvattavissa. Moni nuorimies mieluummin rassaisi  mopoa tai kevytmoottoripyörää. Kokonaisen lauseen rakentaminen  kirjoittamalla on  yllättävän vaikea asia. Tämä taito näyttää nykynuorison keskuudessa  polarisoituvat voimakkaasti. Osa opiskelijoista oli hyvin lahjakkaita ja tuottivat tajunnanvirralla tekstiä, joka olisi saanut  James Joycen luopumaan kokonaan  kirjallisesta urastaan.

Toinen ongelma oli sangen yllättävä. Muutamien  opiskelijoiden perhesuhteet olivat sangen  monimutkaisia rakenteeltaan. Eräällä nuorella miehelläkin oli  isä, äiti, isäpuoli ja kaksi äitipuolta. Sen lisäksi  hänellä oli sisaruksia. Nopeasti laskien   hänellä saattoi olla  viisi isoisää ja viisi isoäitiä.

Jäin pohtimaan asiaa. Järkeni on nyt vähän jäissä. Jäin hahmottelemaan vähän sitä, missä järjestyksessä nuoren miehen  vanhemmat olivat  parisuhteitaan etsineet, muodostaneet ja  purkaneet. Ilahduttavaa oli kuitenkin se, että nuorimies oli asioiden suhteista perillä ja nimitti kaikkia  lämpimin ja  kaipaavin termein.

Kuvassa on isoisäni isä perheineen.

2 kommenttia:

 1. Nykyään, kun avioero ja vanhaksi eläminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, on isovanhempia tai "puolikkaita" sellaisia paljon enemmän kuin meidän sukupolvella oli, ja se on pelkästään hyvä asia. Mitä enemmän lapsella/nuorella on perheensisäisiä aikuiskontakteja, sen parempi.

  Kun omat lapseni oli pieniä, olin itse asiassa hieman kateellinen naapurinrouvalle, joka sai tarvittaessa aina lapsilleen hoitopaikan, kun niillä oli neljä paria isovanhempia. Plus vielä isoisovanhempia ja isotätejä. Mun lapsilla yksi kylmä ja lasten kanssa osaamaton mummo ja toinen epäluotettava juoppo mummo.

  VastaaPoista
 2. Puhut asiaa. Näinhän se on. Olemme menossa taas takasin heimo- yhteiskuntaan, jossa siteet ovat ehkä vähän löyhempiä, mutta heimot moninaisia ja joskus aika laajojakin.

  Häissä ei ole enää sukulaisia kovin paljon. Häävieraat ovat nuorenparin heimoista valittu eri perustein.

  Silti, edelleen tunnen haastetta tehdä vuokaavio tuosta tapauksesta, jossa äiti ja isäpuolia oli runsaasti.

  VastaaPoista