Lepäävä silta

Lepäävä silta

maanantai 25. tammikuuta 2016

Ennustuksia.....

Jos on pakkanen Paavalina (25.1.),
silloin helle Helluntaina.
Jos ei kylmä Kynttelinä (2.2.),
eikä pauku Paavalina (25.1.),
ei oo kelpoa keseä.

Se menee sitten ensi kesäkin vesisateessa ja kylmyydessä. Juhannukseen asti on  yhdeksän  astetta lämmintä ja siitä eteenpäin vähän lämpimämpää, mutta  odotettavissa on, että  oluentarjoilulämpötilan ja ulkoilman välille ei synny suuria harppauskerroksia. Voimme   rauhassa ryhtyä odottamaan kesää 2017.

Se onkin merkittävä  kesä. Silloin  nimittäin on ihan sama, onko säätila sitä sun tätä. Sinä kesänä nimittäin  vuosiloma on lyhennetty ja lomarahat leikattu. Kesä  2018 on taas hyvä joka tapauksessa. Silloin viimeistään loppuu työsuhde ja  alkaa  KEVA -suhde. Jos elonpäiviä siihen asti riittää.

Muutama  muukin ennustus  on syytä laittaa liikkeelle. Ensi vuonna Suomessa tullaa puhumaan 120 eri kieltä. Seuraavana vuonna 130 kieltä. Baabelin  älämölö  saavuttaa vääjäämättä  jokaisen  sopen ja  niemen ja notkelman. Tänä vuonna Suomessa puhutaan jo 100 eri kieltä.

Tuo ei nyt kumminkaan ole mitään sen  rinnalla, että Lontoon kaupungin kouluissa lapsoset puhuvat jo nyt 300 eri kieltä. Minulla ei ole  ennustajan kykyjä pohtia sitä, kuinka se luku muuttuu ensi vuonna. Menen kohta  nuorten miesten englannin oppitunnille vartioimaan laumaani ja  pitämään huolta siitä, että jos kun rivouksia  huudellaan, se tapahtuu jollakin  opetussuunnitelmassa olevalla  kielellä.

Ja lopuksi tältä paikalta. Tiesittekö, että  sana " pulla"  tarkoittaa  romanian kielessä sitä aarretta, jota naiset salatusti kantavat ja josta miehet  taitavia kirkkoveneen  kuvia piirtävät. Älkää siis  huudelko bukarestilaisen katukahvilan  tarjoiluhenkilökunnalta pullaa, ellette sitä todella tarkoita



keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Tuloksia

 
 
 
 
 

No, niin. Tässä ovat 17 vuotiaiden nuorten miesten intohimot ja kuvitelmat taulukko - muodossa. Automerkit ovat ylhäällä x -akselimaisesti vaakasuorassa ja huulet pystyssä vasemmassa reunassa. Alkuperäinen kuvahan oli tämä. Vastaajia oli 15.
 
A- tyypin nuoren naisen kirkkaat huulet kiinnostivat tietysti eniten. A- tyypille antautuisi 9 nuortamiestä. Autojen suhteen mielipiteet hajaantuivat. vain 2 valitsi BMW- merkin ( 13 %) , 2 myös valitsi Audin ( 13 %) ja loput viisi ( 33 %) valitsivat konservatiivisesti Mersun
B- tyypin huulia ei kukaan kokenut kiinnostaviksi.
 
C- tyypin hillityt ja vähän vanhemman naisen huulet kiinnostivat 6 ( 33 %)vastaajaa. Yksi vastaaja ( 6,6 %) olisi vienyt c -tyypin huulet Audin nahkapenkeille, mutta kaikki muut, eli viisi vastaajaa ( 33 %) olisivat vieneet nämä huulet Mersun tuoksuja haistelemaan
 
Voimme siis todeta ainakin sen, että nuoret miehet eivät ole erityisen valmiita turvautumaan Bemariin, jos muitakin autoja on tarjolla. Toiseksi näyttäisi siltä, että jos on halukkuutta valita huulet värimaailman kirkkaammasta päästä siten, että huulet myös indikoivat mahdollista nuorta ikää ja rietastelua, autojenkin suhteen ollaan valmiit hyväksymään mikä merkki tahansa.
 
Jos taas nuorimies on konservatiivisesti suuntautunut ja himoitsee hillittyjä huulia, hän suurella todennäköisyydellä on valmis valitsemaan myös autonsa konservatiivisen merkin mallivalikoimasta.
 
Otos on tietenkin pieni . Kiin - neliötestiä en ole tehnyt, mutta ilmankin on helppo sanoa, että kaikki tilastotieteen periaatteet on tässä ohitettu. Tarkoitus olikin ainoastaan selvitä yhdestä oppitunnista.

tiistai 12. tammikuuta 2016

Sosiologista askartelua

Nuorison mielenkiinnon  ylläpitäminen vaatii kekseliäisyyttä ja innovatiivisuutta. Silti  joskus kaikki menee  mönkään.  Joskus taas syntyy riemastuttavia  oppimistuloksia ja  innokasta syventymistä  tehtävään.
 
Tänään minulla oli välipalana tällainen  pikku tehtävä. Siinä vasemmalla puolella  kirjaimin on koodattu  kolmet   huulet. Oikealla puolella  on taas numeroilla kuvattu kolme nuorison ihannoimaa automerkkiä.
 
Kohderyhmän keski-ikä on 17,5 v. On siis oletettavaa, että molemmat kuvasarjat kiinnostavat heitä ainakin jossain määrin. Pyysin heitä tutkimaan huulia ja  autoja. Sitten pyysin heitä valitsemaan  sen huuli/auto  kombinaation, jonka he uskoivat omasta mielestään  tarjoavan heille suurimman  maallisen ja taivaallisen nautinnon.
 
Vastaajia oli 15.  Tulokset olivat oivallisia ja  henkeäsalpaavia.
 
Jos lukijat olisivat höveleitä ja vuorostaan nyt vastaisivat. Vastauksen voi lähettää  kommentoimalla  tätä kirjoitusta kirjain-numero yhdistelmällä sekä sukupuolella. Etusija annetaan tietenkin  tässä demonstraatiossa  miespuolisille lukijoille. He voivat kommentoida  oman mielipiteensä. Naispuoliset kommentoijat voivat taas  vastata sen, mitä he arvelevat  nuorten miesten vastanneen.
 
Minä sitten  voin  kommentoida  ja vertailla

torstai 7. tammikuuta 2016

Paheiden summa on vakio


Puhuvat, että  tupakan hintaa nostetaan rajusti. On kuulemma hyvä asia se. Ehkä. Se  kuitenkin rokottaa nk. köyhää kansaa eniten, sillä se harrastus näyttäisi  kiinnostavan yhteiskunnan  alimpia kerroksia eniten

Minun nuoruudessani puolet miehistä tupakoi. Nykyään  tupakoivia miehiä on vain 17 %. Niiltä harvoiltakin  jäljellä olevilta tupakoitsijoilta  valtio saa noin 1 mrd.  euroa  tänä vuonna. Hieno homma. Ja sairaanhoitokuluissa ja sairauslomissa  säästetään kovasti rahaa.

Toisaalta, huumeiden käyttö on nelinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä. Kuulemma  40 % nuorista aikuisista  on kokeillut jotain muutakin kuin kossu-kessu  kombinaatiota. Yhteiskunnalla riittää työtä. SOTE - sektori saa aidosti puuhastelle myös tulevaisuudessa. Ihminen ei ole kokonaan  menettänyt mielenkiintoaan  todellisuuden  muovaamiseen keinotekoisesti

maanantai 4. tammikuuta 2016

Työt alkavat, saakot siis lukijatkin hommia








Kulttuurien tuntemus
Rauman Giäl
Kirjain
1. Ämpärpori= A Juoppo
2. Juato= B Jalka
3. Kusinunnu= C Västäräkki
4. Hyyrläine= D Höyrylaiva
5. Haaver= E Tuulenpuoli
6. Helvolttas= F Salakuljettaa
7. Firapel= G Laituri
8. Kolitramp= H Naakka
9. Kippo= I Rautakala
10. Luuvart= J Höyrylaiva
11. Kirkkhakkine= K Varpunen
12. Piiknääkär= L Lakki
13. Lee= M Räkättirastas
14. Föörpollari= N Uusikaupunki
15. Holan= O Tyynenpuoli
16. Kapys= P Rinnat
17. Hakokolppune= Q Sivutyö
18. Paskharak= R Kakara
19. Riukhänd= S Kainalosauva
20. Kääp= T Koppakuoriainen
21. Onkar= U Laiva
22. Kryky= V Närhi
23. Korro= X Vuokralainen
24. Rötö= Y Outo
25. Kontt= Z Halvalla
26. Kläpp= Å Tauko
27. Klookk= Ä Laivakeittiö
28. Kaanesta= Ö Haaksirikko
29. Kalkas= aa Ajaa takaa
30. Kaija= bb Niittyleinikki
31. Trokat= cc Uroshaahka